Mensen die een zakcentje over hebben of wat meer te besteden hebben, kiezen er vaak voor om hun geld te beleggen. Een uitstekende keuze, want op deze manier kun je ervoor zorgen dat je vermogen groeit en je er op den duur alleen maar beter van wordt. Als je het goed aanpakt tenminste. Helaas worden er echter nog veel onnodige beleggingsfouten gemaakt. Deze fouten zijn meestal eenvoudig te voorkomen en daarom leggen we je graag wat meer uit over de meest gemaakte fouten bij beleggen. Dit om ervoor te zorgen dat je geen mooie winst meer misloopt. Zo kun je met een gerust gevoel beginnen met beleggen. Twijfel je nog of heb je het idee dat je er zelf te weinig van weet? Lees dan onze blogs over beleggen of laat je eventueel adviseren door een beleggingsadviseur. Dergelijke adviseurs hebben immers veel verstand van zaken en kunnen je helpen op een verantwoorde manier te beleggen. Mocht je het toch zelf willen aanpakken, dan vind je hieronder vier veelgemaakte beleggersfouten.

1. Geen tactiek

Veel mensen weten dat ze willen beleggen en gaan vervolgens hals over kop aan de slag. Vaak doen zij dat zonder zich eerst in te lezen of een goede beleggingstactiek te bepalen. En dat terwijl dit juist zo belangrijk is en het je succes aanzienlijk kan vergroten. Het belangrijkste aan zo’n tactiek is dat je ook rekening houdt met tijden waarin het slechter gaat. Dit om te voorkomen dat je daar aan ten onder gaat. Wanneer je in je tactiek rekening houdt met zowel gunstige als ongunstige tijden, dan zit je in principe goed. Een bijkomend voordeel is dat het hierdoor makkelijker is om te bepalen wanneer je in- of uitstapt.

2. Te lang vasthouden

Een andere veelgemaakte beleggingsfout is het te lang vasthouden van een bepaalde positie. Het kan heel veilig voelen om een goedlopende positie vast te houden, maar wees erop toegespitst dat iedere goede positie zomaar kan veranderen in een slechte. Hierdoor is het mogelijk om plots veel geld te verliezen. Houd alles dus goed in de gaten en blijf niet te lang op een positie zitten.

3. Te weinig diversiteit

Het is altijd verstandig om je vermogen te spreiden. Ga dus niet met al je geld op één positie zitten, want mocht het dan fout gaan, dan ben je alles kwijt. Kies in plaats daarvan voor diversiteit en beleg je geld wat breder. Een bepaald aandeel kan bijvoorbeeld altijd tegenvallen, ook al is iedereen ervan overtuigd dat daar het grote geld ligt. Zorg dan ook dat je jezelf voor dit soort verrassingen indekt door je geld te spreiden.

4. Te weinig berusting

Deze vierde fout bij het beleggen wordt vooral door beginners gemaakt. Omdat zij soms het gevoel dat er van alles in een keer moet gebeuren, hebben ze te weinig geduld tijdens het beleggen. En dat is een valkuil. Het is namelijk belangrijk dat je niet al te grote verwachtingen stelt, en dus niet verwacht om in een zeer korte tijd ontzettend veel geld te gaan verdienen. Het kan immers een hele poos duren, voordat je strategie een beetje succesvol wordt en je een interessant rendement behaalt. Ook bij beleggen is geduld dus een schone zaak.