Steeds meer mensen houden zich bezig met beleggen. Dat is ook niet zo vreemd, omdat beleggen vaak meer oplevert dan sparen. En dat is lang niet het enige waarom mensen gaan beleggen. Het is namelijk ook nog eens ontzettend leuk om te doen. Niet voor niets maken veel mensen er hun hobby van. Wanneer het echt goed gaat, kun je wellicht zelfs van je hobby je beroep maken. Het is in eerste instantie echter belangrijk om de basis van het beleggen onder de knie te krijgen. Het fijne is dat je altijd met lage bedragen kunt beginnen. Bovendien zijn er steeds meer mogelijkheden om fictief te beleggen. Maar wat helpt je nu echt op weg tijdens je eerste stappen in de wereld van beleggen? Goede tips natuurlijk! Daarom hebben we een zevental eenvoudige, maar erg belangrijke tips voor beleggen verzameld.

Gok niet op één paard

“Gok niet op één paard” is een oud gezegde dat voortkomt uit het wedden op paarden dat vroeger veelvuldig gebeurde. Het komt erop neer dat het te allen tijde verstandig is om te gokken op meerdere paarden. Daardoor heb je simpelweg meer kans op winst. Datzelfde geldt voor beleggen en behoort zelfs tot een van de belangrijkste tips als het gaat om geld investeren. Ga je bijvoorbeeld 5000 euro investeren, dan is het niet verstandig om dit volledige bedrag in één belegging te steken. Het zou veel slimmer zijn om het te verdelen over meerdere investeringen. Daardoor kun je eventuele verliezen immers opvangen met andere beleggingen die wel goed presteren. Bovendien nemen de winstkansen toe wanneer je inderdaad besluit om je kansen te spreiden en dus niet op één paard te gokken.

Sprookjes bestaan niet

Hoe graag mensen en advertenties je ook anders willen wijsmaken: sprookjes bestaan simpelweg niet. Het is onmogelijk om met beleggen gigantische winsten te maken zonder dat je daarbij risico loopt. Je loopt namelijk altijd risico wanneer je geld wilt verdienen op de beurs. Natuurlijk willen sommigen je wijsmaken dat je slapend rijk kunt worden door in bepaalde dingen te beleggen. Dat zullen ze in vrijwel alle gevallen echter puur doen uit eigenbelang, niet omdat ze jou willen helpen rijk te worden. Geloof dergelijke verhalen dus nooit. Sterker nog, wanneer men met zulke beloftes komt, is het juist zaak om wat terughoudend te zijn en liever niet te investeren. Het is veel slimmer om te kiezen voor geloofwaardige beleggingskansen, waarbij dus ook eerlijk gezegd wordt dat er een kans bestaat dat het misgaat. Mooie verhalen zijn immers juist bedoeld om meer investeerders aan te trekken en het zou niet de eerste keer zijn als je daardoor je geld kwijtraakt. Houd deze beleggerstip dus goed in je achterhoofd!

Geduld is een schone zaak

Geduld hebben is fantastische eigenschap, maar tevens een van de belangrijkste tips bij beleggen. Veel beleggers maken namelijk de fout om te vroeg uit te stappen, omdat ze bang zijn dat alles nog veel meer zal kelderen. Het is echter goed mogelijk dat de stijgende lijn weer wordt ingezet en de aandelen veel meer waard worden. Dat kan ontzettend frustrerend zijn. Het is dus altijd zaak om geduld op te brengen, zodat je voorkomt dat je te vroeg uitstapt of impulsief reageert op een daling. Andersom geldt overigens hetzelfde. Veel mensen stappen te vroeg in, omdat ze niet het geduld hebben om te wachten tot de aandelen nóg meer dalen. Daarom kan deze beleggingstip ontzettend veel geld schelen. Soms moet je dus simpelweg het lef hebben om wat langer te wachten. Natuurlijk neem je daar een risico mee, maar zoals eerder gezegd kun je bij beleggen eigenlijk geen leuke winst maken zonder risico te nemen.

Technische analyse

Bij het beleggen in aandelen wordt er vaak gebruikgemaakt van technische analyses. Er zijn technische analisten die tot in de detail bepaalde dingen voorspellen. Dat gaat echter lang niet altijd goed. Ook technische analisten zitten er dus regelmatig naast. Denk daarbij onder andere aan voorspellingen met betrekking tot de duur van een stijging of daling. Natuurlijk is het gebruik van technische analyses wel aan te raden, omdat de voorspellingen over het algemeen niet zomaar uit de lucht komen vallen. Toch willen we daar direct bij benadrukken dat het niet verstandig is om een beslissing er volledig op te baseren. Neem het zeker mee in je besluit, maar slechts als een klein onderdeel van alle aspecten die dat besluit beïnvloeden.

Pak je winst!

Mensen zijn geneigd om altijd maar meer en meer te willen. Bij beleggen is dat echter juist een veelvoorkomende fout. Het is immers belangrijk om een positie niet te lang vast te houden en dus op tijd je winst te pakken. Natuurlijk kan die winst blijven oplopen, maar op een gegeven moment kan de koers net zo goed een flinke daling inzetten. Veel beleggers maken de fout om toch te blijven zitten, waarna de aandelen weer dalen en hun winst als sneeuw voor de zon verdwijnt. Zodra je (veel) winst hebt, is het dus verstandig om op zijn minst wat aandelen te verkopen. Natuurlijk hoef je niet direct alles te verkopen, maar kun je dat ook stapsgewijs doen. Wanneer de winsten vervolgens toch blijven stijgen, profiteer je daar alsnog van mee. Bovendien loop je dan weinig risico, omdat je al een gedeelte van de winst hebt verzilverd. Soms is het overigens verstandig om wel alles te verkopen. Natuurlijk loop je daarmee het ‘risico’ dat de aandelen nog meer stijgen, maar dat hoort nu eenmaal bij beleggen. Het is namelijk onmogelijk om altijd op het laagste punt te kopen en op het hoogste punt te verkopen. Dat is een gegeven dat je simpelweg moet accepteren zodra je begint met beleggen.

Maak een planning

Wil je gaan beleggen, vergeet dan ook zeker niet deze zesde tip: een planning maken. Daarmee concretiseer je hoeveel je wilt gaan investeren, waarin precies en vooral op welk punt je stopt. Zo kun je in de planning opnemen bij welke winstmarge of bij welk bedrag je ervoor kiest om weer te verkopen. In plaats van een bepaalde winst, kun je uiteraard ook een specifieke tijdsperiode vastleggen. Door jezelf daar zorgvuldig aan te houden, voorkom je dat je gaat reageren uit emotie of je laat beïnvloeden door anderen. Zelfs specialisten zitten er namelijk wel eens volkomen naast.

Begin voorzichtig

Begin je net met beleggen? Dan is het verstandig om er niet direct met gestrekt been in te gaan. Zorg er dus voor dat je eerst went aan deze unieke en grote wereld om vervolgens langzaam maar zeker de fijne kneepjes van het vak te leren kennen. Start bijvoorbeeld met een demo-account. Je krijgt dan ‘oefengeld’ waarmee je kunt kijken of beleggen inderdaad wat voor jou is. Zodra je het een beetje onder de knie hebt, kun je beginnen met echt geld. Ga dan vooral niet direct van start met hoge bedragen, maar begin klein. Zo loop je immers niet het risico om snel veel geld kwijt te raken.