Waarin beleggen?

Sinds de spaarrente op een historisch laag niveau staat – in sommige gevallen zelfs op 0% – zoeken steeds meer mensen naar andere mogelijkheden om hun vermogen te laten groeien. Beleggen is dan vaak de meest voor de hand liggende optie. Maar waarin beleggen? Of waarin investeren? Want beleggen is veel meer dan zomaar een aandeel kopen. Er zijn namelijk wel honderden verschillende manieren om je vermogen de kans te geven in waarde te stijgen. Iedere manier kent weer zijn eigen risico: de ene is zeer risicovol, terwijl de andere vrijwel geen risico kent. Zo worden aandelen in de risicovolle categorie ingedeeld en obligaties in de wat veiligere hoek.

Eerst doel bepalen, dan pas beleggen in producten

Als je weinig kennis hebt van de beleggingsmarkt kunnen de vele termen en beleggingsinstrumenten je al snel het hoofd doen duizelen. Daarom is het zaak voor jezelf helder te hebben wat het doel is om vervolgens te kijken welke producten daar het beste bij passen. Beleggen in risicovolle instrumenten, zoals aandelen, derivaten, grondstoffen en valuta, is alleen geschikt als je het risico daadwerkelijk kunt nemen. Dit betekent dat je dus niet afhankelijk bent van het vermogen dat je gebruikt om te beleggen in deze zaken. Waar je het beste in kunt beleggen, hangt dus onder andere af van je beleggingsdoel en het vermogen dat je beschikbaar hebt om dat doel te bereiken.

Waarin te beleggen, begint met horizon verleggen

“Waarin geld beleggen?” is in beginsel dus niet de vraag. Je moet jezelf in de eerste plaats juist afvragen wat je precies wilt bereiken met je beleggingen. Als je meer rendement wilt behalen dan met sparen, dan dien je te beseffen dat je met beleggen je horizon moet verleggen. Door te gaan beleggen in aandelen of andere beleggingsinstrumenten beweegt het risico immers twee kanten op. Als je bijvoorbeeld niet al te veel risico wilt lopen en besluit te gaan beleggen in obligaties, dan is de kans op verlies wel klein, maar ligt het rendement ook niet heel hoog. Wanneer je echter in derivaten belegt – waarvan opties en CFD’s voorbeelden zijn – dan kun je flinke rendementen behalen, maar is de kans op verlies ook een stuk groter. Kies je voor de zekerheid van sparen of de onzekerheid van beleggen met kans op een hoger rendement?

Beleggen in type product afhankelijk van profiel

Waar je het beste in kunt beleggen of investeren, hangt ook voor een belangrijk deel af van je beleggingsprofiel. Als je profiel behoedzaam is en je een lange termijn horizon hebt, dan is het waarschijnlijk het beste als je gaat fondsbeleggen. Veel fondsen zijn namelijk opgebouwd uit verschillende producten en kennen mede daardoor een goede spreiding. Wanneer je wat minder voorzichtig bent en ook op korte termijn wilt meeliften op bepaalde ontwikkelingen, dan ligt het wat anders. In dat geval kan beleggen in valuta – ook wel Forex genoemd – en andere risicovollere beleggingsproducten interessant zijn.

Kennis van economieën en politieke ontwikkelingen

Tegenwoordig zijn er veel verschillende (online) brokers waar je zelfstandig kan gaan beleggen. Omdat je dan geheel zelf je beslissingen maakt, dien je uiteraard wel actief in de gaten te houden wat er op de wereldwijde markten en in de verschillende economieën gaande is. Als je bijvoorbeeld in grondstoffen gaat beleggen en vooral interesse hebt in goud en olie, dan moet je beseffen dat een minimale politieke disruptie de olieprijs en goudprijs flink kan beïnvloeden. Waarin je moet gaan beleggen of investeren, hangt daarom ook sterk af van je kennis van de markten en de economie.