Beleggen in aandelen

Door te gaan beleggen betreed je een wereld waar je kans maakt op grote winsten, maar evengoed het risico loopt om financieel verlies te lijden. Beleggen in aandelen is daarom niet iets dat je even op een zaterdagmiddag gaat doen. Hiervoor dien je eerst toch wat kennis op te doen. Een gefundeerde kennis van de beleggersmarkt kan je namelijk behoeden voor de grote risico’s van beleggen en voor het maken van fouten bij het investeren in aandelen. Een veel gehoorde reden dat men kiest voor geld investeren in aandelen, is omdat de spaarrentes historisch laag staan. In sommige gevallen zou dit zelfs kunnen leiden tot een afname van de koopkracht. Sparen op de conventionele spaarrekening is door de huidige lage rentes voor een grote groep vermogende mensen dan ook niet langer meer interessant.

Investeren in aandelen alternatief voor sparen

Beleggen in aandelen kan – anders dan de conventionele spaarrekening – een hele goede optie zijn als je een deel van je vermogen meer ruimte wilt geven om te groeien. Ook als je een deel van je vermogen voor een langere periode niet nodig hebt, is het met aandelen goed te spreiden. Voordat je blindelings gaat beleggen in aandelen, dien je de gevaren en risico’s voor jezelf inzichtelijk te maken. Om te beginnen bepaal je een maximum periode waarin je gaat investeren in aandelen. Vervolgens moet je weten of je tussentijds winst wilt incasseren of dat je liever ook op de langere termijn wilt meeliften op de waardegroei van het aandeel.

In aandelen beleggen en dividenduitkering

Als je periodiek winst uitgekeerd wilt krijgen, dan is het aan te raden om bedrijven te selecteren die hun strategie hierop hebben afgestemd. Sommige bedrijven keren namelijk een deel van hun winst uit in de vorm van dividend. Denk hierbij aan grote gevestigde ondernemingen als Heineken, Koninklijke Shell en Ahold. De strategie en het langetermijnbeleid van deze ondernemingen hebben als doel om zo veel mogelijk winst voor de aandeelhouders te genereren. Ook hier is het uiteraard zo dat dividenden nimmer gegarandeerd zijn. Wanneer een bedrijf als Ahold onverhoopt verliezen maakt, omdat ergens in de keten onvoorziene disrupties zijn ontstaan, dan kan dat uiteindelijk invloed hebben op de dividenduitkering. Mocht de onderneming besluiten om toch dividend uit te keren, dan kan dat bijvoorbeeld uit de reserves of in de vorm van stockdividend.

Langetermijnstrategie beleggen in aandelen

Een beleggershorizon die ver weg ligt, biedt meerdere opties. Je zet dan als het ware je geld voor een langere periode weg en laat de tijd het werk doen. Dit is vergelijkbaar met een spaardeposito of spaarrekeningen met een langere looptijd. Je kunt dan kiezen om te beleggen in aandelen waarvan het bovenliggende bedrijf een zeer duidelijke groeistrategie heeft. Denk hierbij aan startups of grote ondernemingen die de focus naar andere gebieden verplaatsen, zoals naar opkomende markten. Het doel van deze bedrijven is niet per se een interessant dividendrendement bieden. Voor hen is het immers belangrijker om de onderneming te wortelen in het betreffende marktsegment en daar een groot marktaandeel te verkrijgen. Het onderliggende aandeel zal hierop reageren door waardestijging, maar daar heb je dus wel geduld voor nodig.