Beleggen in derivaten

Beleggen doe je met geld dat je niet direct nodig hebt. Dat is de eerste regel die thuishoort in de tien geboden van het beleggen in effecten. Eigenlijk zou elke belegger dit dus iedere dag tegen zichzelf moeten zeggen. Daarnaast zouden alle bankiers en verzekeraars deze regel iedere morgen opnieuw hardop moeten opzeggen, voordat zij de digitale handelsvloer op gaan. En dan hebben we het niet eens over beleggen in derivaten. Vergeleken met beleggen in aandelen, is investeren in derivaten namelijk nog stukken riskanter. Aandelen kunnen in het negatieve geval immers enkel waarde verliezen. Die eventuele waardevermindering calculeer je van oudsher mee in je beleggingsstrategie. Vandaar dat beleggen in aandelen voor de korte termijn vaak geen optie is. Derivaten kunnen echter geheel verdwijnen, waardoor het verlies zeer groot kan zijn.

In derivaten beleggen is risicovol

In derivaten beleggen is niet weggelegd voor mensen met een zwak hart of voor de onervaren belegger. Daarnaast dien je alleen te kiezen voor beleggen in derivaten als je voldoende geld op de bank hebt staan om financiële tegenslagen op te vangen. Door te investeren in derivaten neem je immers grote beleggingsrisico’s. Je speculeert namelijk op een daling of stijging van de waarde van een ander goed. Dat is op zijn zachtst gezegd een zeer risicovolle stap, dus het is aan te raden daar een flinke som geld tegenover te hebben staan. Als jouw verwachting niet uitkomt, dan kan het immers zo zijn dat de derivaten waarin je hebt belegd niets meer waard zijn. Dat zagen we bij bijvoorbeeld de affaire van Vestia waarbij miljarden euro’s in no time verdampt zijn.

Call opties zijn ook derivaten

Als je ervoor kiest om een call optie te nemen op een aandeel, dan speek je in feite af dat je het onderliggende aandeel tegen een vooraf afgesproken prijs kunt kopen. Dergelijke opties vallen dan ook onder de noemer derivaten. Je gaat er hierbij vanuit dat de prijs van het aandeel in de tussentijd gaat stijgen, maar je koopt het dus nog niet. De call optie heeft een maximale looptijd, en binnen die tijd dien je de call optie fysiek te hebben aangekocht. Als het onderliggende aandeel in waarde daalt, verlies je in principe dus geld, al voordat je het hebt kunnen uitgeven. Beleggen in derivaten, zoals in deze opties, is dan ook behoorlijk risicovol. Daarom is het verstandig om als particuliere belegger in eerste instantie met kleine bedragen te investeren in derivaten.

Begin klein met beleggen in derivaten

Beleggen in derivaten, zoals futures en opties, wordt bij steeds meer particuliere beleggers populair. Bedenk echter wel dat je daarvoor uiteraard enige kennis van de markten dient te hebben. Heb je dat niet, dan zou je advies kunnen vragen bij een echte goeroe of een ervaren belegger. Toch blijft dat altijd riskant, omdat adviezen natuurlijk ook verkeerd kunnen uitpakken. Wees daarom zelf goed geïnformeerd en besluit daarna pas of je, bij voorkeur met een klein bedrag, gaat beleggen in derivaten. Klein beginnen met geld dat je niet nodig hebt, blijft het devies voor de beginnende derivatenbelegger.