Beleggen in fondsen

Ook dit jaar hebben weer veel mensen op hun neus gekeken toen zij het jaaroverzicht van de bank ontvingen. Dat komt door de zeer magere bijschrijving op hun spaartegoed, waar ze over het algemeen pas (te) laat achter kwamen. Banken houden hun klanten doorgaans namelijk vrij slecht op de hoogte als het gaat om de spaarrente. Zeker nu die rente al enige tijd blijft dalen. Veel spaarrekeningen, vooral de oudere vormen, geven al een stuk minder dan 1%. Er zijn zelfs banken die spaarrekeningen hebben die op 0% staan. Als je daar vervolgens de inflatie tegenover zet, dan wordt je geld langzaamaan minder waard. Een manier om het verlies te beperken, is door met een deel van het spaartegoed te gaan beleggen in beleggingsfondsen.

Fondsbeleggen kan op diverse manieren

In fondsen beleggen wordt dan ook zichtbaar populairder bij steeds meer Nederlanders. Dat is logisch, omdat het natuurlijk verstandig is om andere opties te bekijken als je zeker weet dat je geld op de ‘normale’ spaarrekening niet zal groeien. Investeren in fondsen kan dan een heel goed alternatief zijn. Misschien niet voor al je spaargeld, maar waarschijnlijk wel voor een deel. Door te beleggen in fondsen gebruik je als het ware jouw spaargeld om in een selectie van aandelen te beleggen. De mogelijkheden daarin zijn enorm. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor fondsbeleggen in een bepaald marksegment, zoals duurzame energie, opkomende markten, grondstoffen of misschien zelfs een combinatie van al deze markten. Daarnaast zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen als het gaat om de mogelijkheden van beleggen in fondsen.

Beleggen in fondsen aan laten sluiten bij je profiel

Als je graag wilt gaan beleggen, maar liever niet zoveel risico wilt lopen, dan is fondsbeleggen voor jou wellicht de juiste optie. Je kunt namelijk zo breed gaan als je zelf wilt. Zo kan een fonds bestaan uit een speciaal samengestelde groep aandelen van bedrijven die een langetermijnstrategie hanteren. Je kunt er dan in feite van uit gaan dat de visie van deze ondernemingen gehandhaafd blijft en dat je periodiek dividend uitgekeerd krijgt. Dat geeft enige zekerheid in de vorm van een dividendrendement. In hetzelfde beleggingsfonds kun je eventueel voor een bepaald percentage wat risicovollere beleggingsproducten opnemen. Zo creëer je met het fondsbeleggen een balans die aansluit bij jouw beleggingsprofiel.

In fondsen beleggen kan ook behoudend

Voordat je besluit om te gaan beleggen in beleggingsfondsen, is het van belang dat je weet wat je uiteindelijke doel is. Als je voor de korte termijn gaat beleggen, dan kun je beter niet te veel risico in het fonds inbouwen. In regel geldt namelijk: hoe korter je beleggingshorizon, des te behoudender zou je portefeuille moeten zijn. Ligt jouw horizon verder dan 10 jaar, dan kun je je beleggingsportefeuille ook met risicovollere beleggingsproducten vullen. Dat moet uiteraard echter wel bij je profiel passen. Als je simpelweg niet van een groot risico houdt, dan kun je het beste zo voorzichtig en behoedzaam mogelijk investeren in fondsen.