Beleggen in grondstoffen

In de beleggingswereld worden grondstoffen veelal commodities genoemd. Hieronder vallen veel verschillende soorten grondstoffen, zoals goud, olie en zelfs graan en koffie. Grondstoffen zijn daarom al sinds het begin van de aandelenhandel zeer populair bij aandelenhandelaren. Er kunnen namelijk flinke winsten mee worden gemaakt. Daar ligt echter ook meteen het beleggingsrisico, want de waarde van grondstoffen wordt heel anders bepaald dan bij aandelen. Voordat je gaat beleggen in grondstoffen, dien je er dan ook zeker van te zijn dat je de markt waar je in wilt stappen goed kent. Met een gefundeerde kennis die je vervolgens continu up-to-date houdt, kun je jezelf immers grote verliezen besparen.

In grondstoffen beleggen en politieke onrust

Investeren in grondstoffen is bij veel beleggers populair, omdat het in bepaalde gevallen een veilige haven is. In tijden van politieke onrust zie je bijvoorbeeld dat veel mensen goud of zilver gaan inkopen. Deze grondstoffen hebben door de jaren heen namelijk bewezen hun waarde te behouden óf zelfs meer waard te worden wanneer de aandelenmarkten aan het wankelen zijn. Zo zag je dit gebeuren bij de laatste financiële crisis, toen de waarde van een ounce goud tot ongekende hoogte steeg. Recentelijk gebeurde dit ook weer een aantal keren, zoals bij de Brexit. Vooral politieke onrust of andere vormen van economische instabiliteit kunnen ervoor zorgen dat men ‘vlucht’ naar goud.

Olie jarenlang veilige haven bij investeren in grondstoffen

De afgelopen decennia was het beleggen in grondstoffen vaak onderdeel van beleggingsportefeuilles. Als je bij de bank een portefeuille had met bijvoorbeeld één of meerdere fondsen, dan zat daar vrijwel altijd wel wat goud in of had je een serie aandelen van oliemaatschappijen zoals Koninklijke Olie. Olie is namelijk een grondstof die gedurende een lange tijd een vrij veilige belegging is geweest. Olie hebben we immers altijd nodig. Ook als er een crisis uitbrak, werden de meeste beleggingsadviseurs niet bang, want de prijs van olie veert altijd wel weer terug, zo was de gedachte. Die tijd lijkt echter definitief achter ons te liggen. Olie geeft namelijk niet langer een garantie op winst voor de lange termijn of op jaarlijkse dividenduitkeringen.

Beleggen in grondstoffen voor lange termijn risicovol

Met de komst van de verschillende hernieuwbare energiebronnen, zoals wind-, hydro- en zonne-energie, is voor beleggers een breed scala aan nieuwe investeringsmogelijkheden opgedoken. Het opmerkelijke aan investeren in grondstoffen is wel dat zelfs de meest doorgewinterde belegger het de afgelopen 5 jaren steeds vaker mis heeft gehad. Dat komt omdat hernieuwbare energie veel sneller is gegroeid dan voorspeld. Toch kozen beleggers er vaak liever voor om te gaan beleggen in grondstoffen als kolen, gas en olie. De vraag naar dergelijke grondstoffen groeit nog altijd, maar de vraag naar hernieuwbare energie stijgt vele malen sneller. Voor de langere termijn in grondstoffen beleggen, wordt daarmee veel risicovoller dan het tot nu toe is geweest.