Heb je wat geld over en ben je op zoek naar mogelijkheden om dit vermogen verder te vergroten? Dan is beleggen wellicht een goede optie. Beleggen biedt immers ongelofelijk veel kansen. Wanneer je het slim aanpakt, kun je er zelfs een hoop geld mee verdienen. Belangrijk is wel dat je een bepaalde strategie uitstippelt en dat je zorgvuldig een beleggingsportefeuille samenstelt. Ben je nog behoorlijk nieuw op het gebied van beleggen en is het je niet helemaal duidelijk wat een beleggingsportefeuille inhoudt? Dat is geen enkel probleem. In dit artikel zetten we namelijk alle informatie overzichtelijk voor je op een rijtje. Zo kun je goed geïnformeerd beginnen met beleggen, waardoor je er het meeste uit kunt halen. Ontdek daarom snel een aantal tips voor het samenstellen van een beleggingsportefeuille.
Risico’s nemen of juist vermijden?
Voordat je daadwerkelijk gaat beleggen, is het van belang om een bepaalde beleggingsstrategie te bepalen. Hoe wil je je geld bijvoorbeeld verdelen over verschillende posities en hoeveel zekerheid wil je eigenlijk hebben? Bij het samenstellen van een beleggingsportefeuille is het belangrijk om je risicoprofiel in kaart te brengen. Hierbij speelt je plan voor de komende jaren een grote rol. Hoe lang heb je het geld dat je nu gaat beleggen niet nodig? Kun je op de lange termijn beleggen of is het meer iets voor de korte termijn? Wanneer je gaat voor een langetermijninvestering, dan kun je bijvoorbeeld meer risico’s nemen dan bij een kortetermijninvestering. Posities die nu misschien nog risicovol lijken, zouden in de toekomst wel eens zeer rendabel kunnen zijn. Bepaal dus wat je plan is en welk risicoprofiel daar het beste bij past.
Welke instrumenten in beleggingsportefeuille?
Wanneer je een strategie hebt vastgesteld, is het tijd om de diverse categorieën te gaan onderscheiden. Je kunt immers beleggen in obligaties of aandelen, maar ook in valuta of grondstoffen. Deze en de vele andere beleggingsinstrumenten kennen grote verschillen. Natuurlijk speelt je persoonlijke voorkeur hierbij een rol, maar er is meer dan dat. Hoeveel discipline heb je bijvoorbeeld om je posities in de gaten te houden en je portefeuille bij te werken? Er zijn beleggers die één keer een beleggingsportefeuille samenstellen en hier vervolgens jaren mee doen, zonder er veranderingen in aan te brengen. Dit kan positief, maar natuurlijk ook negatief uitpakken. Voor sommige instrumenten is het namelijk sterk aan te raden ze goed in de gaten te houden. Wanneer dat niet gebeurt en men niet op tijd in- of uitstapt, kunnen de verliezen anders hoog oplopen.
Beleggingsportefeuille op basis van fondsen?
Nu je voor jezelf de verschillende categorieën op een rijtje hebt gezet, is het tijd voor een nieuwe keuze, namelijk de daadwerkelijke invulling van je beleggingsportefeuille. Hierbij heb je als het ware twee opties: beleggen in fondsen of individuele effecten. Fondsbeleggen is de eenvoudigste optie en vormt dus vooral voor beginners een goede eerste stap. In dat geval wordt de specifieke invulling van je portefeuille immers uit handen genomen. Aan de andere kant vraagt investeren in individuele effecten om meer tijd, expertise en analytisch vermogen. In dat geval dien je de koersen namelijk zelf in de gaten te houden en te analyseren, om op basis daarvan beslissingen te nemen. Vind je het nog steeds lastig om te bepalen hoe je beleggingsportefeuille er nu precies uit moet zien? Vraag dan om advies van een beleggingsadviseur, die precies kan vertellen wat het beste bij je past en hoe je daarmee begint.