Brokers

Broker is een Engelse term die wereldwijd wordt gebruikt voor het begrip beurshandelaar. Deze beurshandelaar kan zich bezighouden met effecten, goederen of waren. Als het hierbij om het investeren in effecten gaat, dan kan de term effectenmakelaar ook nog weleens terugkomen. In het Engels heeft men het in dat geval over stock brokers.

Broker betekenis: de actieve handelaar

Een lid van de effectenbeurs kan twee verschillende rollen vervullen: die van de broker of dealer. Opvallend is dat beurshandelaar een term is die voor zowel de broker als de dealer geldt. Maar wat is een broker dan precies?

Brokers zijn personen of bedrijven

Wanneer we het hebben over brokers, dan kunnen we doelen op personen of bedrijven. In het eerste geval is een broker diegene die actief aan het handelen is. In het tweede geval is de broker het bedrijf dat deze handelaren, uiteraard samen met het nodige ondersteunend personeel, in dienst heeft.

Broker mag niet voor eigen rekening handelen

Een broker werkt enkel en alleen in opdracht van anderen. Zo voert hij opdrachten uit voor zowel particuliere als institutionele beleggers. Brokers worden ook wel gezien als makelaars, omdat zij vaak de koper de verkoper bij elkaar brengen. Het maakt daarbij niet uit of het om valuta, opties of aandelen gaat, aangezien brokers in principe werken met alle financiële producten. Een broker mag echter nooit voor eigen rekening en risico handelen. Hij verdient zijn inkomen dan ook in de vorm van een commissie op alle transacties die hij uitvoert. Het salaris van brokers wordt op die manier dus niet beïnvloed door de richting van de beurs.

Logo ABN AMRO
Logo Alex
Logo Binck
Logo DEGIRO
Logo iDealing
Logo IG
Logo ING
Logo Keytrade Bank
Logo LYNX
Logo Markets.com

Logo Rabobank
Logo Saxo Bank
Logo TradersOnly

Broker-dealer

Er zijn ook leden van de beurs die beide rollen mogen vervullen. Om die reden worden zij broker-dealer genoemd. Dergelijke bedrijven moeten echter aan zeer strenge eisen voldoen die vooral betrekking hebben op interne scheiding. Zij mogen het handelen voor hun klanten immers niet vermengen met het handelen voor eigen rekening. Daarom worden de betreffende afdelingen strikt van elkaar gescheiden door middel van zogenaamde Chinese walls. Op die manier wordt voorkomen dat een bedrijf haar klanten adviseert om te kopen, zodat zij zelf tegen een hoge prijs kan verkopen (en andersom).

Welke banken zijn broker-dealer?

De beleggingsbanken die in Nederland actief zijn, treden voornamelijk op als broker voor particulieren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Alex en Binck. De grote Nederlandse banken, zoals ABN AMRO en Rabobank, zijn over het algemeen echter broker-dealer. Hiernaast zijn er overigens ook nog onafhankelijke pure brokers actief die vooral voor institutionele partijen werken of online brokers die zich richten op de particuliere belegger.