Brokers

Broker is een Engelse term die wereldwijd wordt gebruikt voor het begrip beurshandelaar. Deze beurshandelaar kan zich bezighouden met effecten, goederen of waren. Als het hierbij om het investeren in effecten gaat, dan kan de term effectenmakelaar ook nog weleens terugkomen. In het Engels heeft men het in dat geval over stock brokers.

Broker betekenis: de actieve handelaar

Een lid van de effectenbeurs kan twee verschillende rollen vervullen: die van de broker of dealer. Opvallend is dat beurshandelaar een term is die voor zowel de broker als de dealer geldt. Maar wat is een broker dan precies?

Brokers zijn personen of bedrijven

Wanneer we het hebben over brokers, dan kunnen we doelen op personen of bedrijven. In het eerste geval is een broker diegene die actief aan het handelen is. In het tweede geval is de broker het bedrijf dat deze handelaren, uiteraard samen met het nodige ondersteunend personeel, in dienst heeft.

Broker mag niet voor eigen rekening handelen

Een broker werkt enkel en alleen in opdracht van anderen. Zo voert hij opdrachten uit voor zowel particuliere als institutionele beleggers. Brokers worden ook wel gezien als makelaars, omdat zij vaak de koper de verkoper bij elkaar brengen. Het maakt daarbij niet uit of het om valuta, opties of aandelen gaat, aangezien brokers in principe werken met alle financiële producten. Een broker mag echter nooit voor eigen rekening en risico handelen. Hij verdient zijn inkomen dan ook in de vorm van een commissie op alle transacties die hij uitvoert. Het salaris van brokers wordt op die manier dus niet beïnvloed door de richting van de beurs.

Logo ABN AMRO
Logo Alex