Brokers vergelijken

Besloten om zelf online te gaan beleggen? Dan heb je een broker nodig. Brokers verschillen zowel in kosten als in kwaliteit van de dienstverlening. Wil je nagaan wat voor jou de beste broker is? Dan is het aan te raden om de vele verschillende brokers te vergelijken. Gelukkig kun je tegenwoordig eenvoudig online brokers vergelijken.

Gemakkelijk online brokers vergelijken

Op het internet is van iedere broker wel een beoordeling te vinden, bijvoorbeeld in de vorm van een aantal sterren. De beste brokers krijgen simpelweg de meeste sterren, al wordt er vaak ook rekening gehouden met het bijbehorende kostenplaatje. Op die manier kun je dus zowel de kwaliteit als de kosten van verschillende brokers vergelijken. Brokers die over het algemeen prima beoordeeld worden, zijn onder andere TradersOnly, DEGIRO, Alex, LYNX, ING en ABN AMRO. Binck is de broker die qua kwaliteit vaak de beste beoordelingen krijgt. Daar moet echter wel voor worden betaald; Binck brengt namelijk de hoogste transactiekosten in rekening. Vergelijk brokers altijd goed op datgene wat jij het belangrijkst vindt. Het antwoord op de vraag welke broker het beste is, is immers zeker niet voor iedereen hetzelfde.

Kosten van brokers vergelijken

Wil je brokers vergelijken op basis van hun kosten, dan biedt het onderstaande overzicht direct duidelijkheid. Hierin zijn namelijk de transactiekosten per order te zien bij diverse brokers. Bij de berekeningen is uitgegaan van 12 orders per jaar van gemiddeld €1.000 en een belegd vermogen van €20.000. Zo vergelijk je brokers binnen één oogopslag als het gaat om de kosten. Tevens zijn er per broker enkele voordelen uitgelicht, zodat je de brokers ook op andere punten kunt vergelijken.

Transactiekosten

De transactiekosten van brokers lopen nogal uiteen. Zo biedt iDealing, een nieuwkomer op de markt, zelfs gratis handel aan van aandelen en indextrackers die genoteerd zijn op de beurzen van Parijs, Brussel en Amsterdam. Zonder provisie in bepaalde aandelen handelen, is overigens ook mogelijk bij DEGIRO en ING. DEGIRO staat na de komst van iDealing voortaan echter wel op de tweede plaats als het gaat om transactiekosten. Twee andere brokers die daarnaast nog steeds tot de goedkoopste behoren, zijn TradersOnly en LYNX. Zij rekenen dan wel meer transactiekosten dan DEGIRO, maar zijn goedkoper dan bijvoorbeeld Alex/Binck, ABN AMRO en de Rabobank.

Extra kosten

Brokers kunnen ook extra kosten voor een beleggingsrekening in rekening brengen, zoals een bewaarloon of eventuele abonnementskosten. Het bewaarloon is doorgaans een bepaald percentage over de waarde van je beleggingen. Er zijn echter ook brokers die een minimumtarief hanteren. Overweeg je om een beleggingsrekening te openen bij een bepaalde broker? Ga dan goed na welke extra kosten in rekening worden gebracht. Zijn die kosten hoger dan verwacht? Dan loont het de moeite om meerdere brokers te vergelijken die voldoen aan je wensen en vereisten.

Vergelijk de service van brokers

Uiteraard zijn de kosten die brokers in rekening brengen van belang bij het maken van een keuze. Hoge kosten hebben immers een negatieve invloed op het uiteindelijke rendement. Bij het vergelijken van brokers moet er echter ook op de service worden gelet. Ook daar zitten namelijk aanzienlijke verschillen in die bovendien flinke consequenties kunnen hebben. Maar waar moet je nu op letten bij het beoordelen van de service van een broker? Hieronder volgen een zestal belangrijke elementen.

Beleggingsmogelijkheden

Bepaal eerst waarin je wilt beleggen en vergelijk brokers vervolgens qua mogelijkheden die zij rondom de betreffende beleggingsproducten bieden. Wil je bijvoorbeeld uitsluitend beleggen in aandelen, of wil je ook kunnen investeren in grondstoffen en onroerend goed? Daar waar de meeste brokers in het eerste geval voldoende mogelijkheden bieden, zullen er in de tweede situatie al verschillende afvallen. Wanneer je online brokers vergelijkt, is het dus verstandig om nauwkeurig uit te zoeken of hun aanbod van beleggingsmogelijkheden wel aansluit op jouw wensen.

Ordermogelijkheden en informatievoorziening

Transactie

Sommige brokers bieden interessante ordermogelijkheden aan. Zo kan er soms al ruim van tevoren een transactie geplaatst worden. Verder zijn er brokers die bijvoorbeeld automatisch een order kunnen plaatsen zodra de waarde van een belegging met een bepaald percentage is gedaald. Zeker als je niet dagelijks actief bent op de beurs, zijn dergelijke mogelijkheden wellicht erg handig. Let bij het vergelijken van brokers dan ook zeker op de ordermogelijkheden die zij bieden.

Informatie

Als beginnend belegger heb je hoogstwaarschijnlijk behoefte aan informatie. Denk daarbij aan heldere koersgrafieken, een wekelijkse analyse van de markt en dividendgegevens. Niet alle brokers verschaffen in dat geval voldoende informatie. Bovendien zijn er brokers die voor bepaalde informatie zelfs extra kosten in rekening brengen. Vergelijk brokers dus ook met het oog op de hoeveelheid informatie die ze (gratis) verstrekken. Althans, als dat voor jou een rol speelt natuurlijk.

Overige service en mogelijkheden

Klantenservice

Ook voor beleggers is een goede klantenservice van belang. Dan is het desgewenst immers mogelijk om aanvullende informatie te krijgen over de diverse beleggingsmogelijkheden. Verder kun je bij de serviceafdeling uiteraard terecht voor andere vragen of met eventuele klachten. Tijdens het vergelijken van brokers moet je de aanwezigheid (en bereikbaarheid!) van een goede klantenservice dus absoluut meenemen.

Veiligheid

De veiligheid is natuurlijk ook belangrijk. De effecten van een belegger zijn bij brokers doorgaans veilig. Er is namelijk een strikte scheiding tussen de beleggingsportefeuille van een belegger en de bezittingen van de broker. Bij een faillissement van de broker is een belegger zijn geld daardoor niet kwijt. Je loopt echter wel risico als je broker de effecten van haar beleggers mag uitlenen. Gelukkig kun je er bij het openen van een beleggingsrekening voor kiezen om dit niet toe te staan. Natuurlijk zijn er daarnaast nog genoeg andere zaken die je veiligheid kunnen waarborgen. Wanneer je online brokers gaat vergelijken, zijn dat dus zeker punten om mee te nemen in je uiteindelijke keuze.

Overstap

In de toekomst zal er misschien een moment komen dat je wilt overstappen naar een andere broker. Er zijn niet alleen brokers die dan hoge overstapkosten in rekening brengen, maar bovendien kan er tijdens de overstapperiode zelf vaak niet worden gehandeld. Sommige brokers vergoeden dan wel een deel van de overstapkosten, maar het blijft verstandig om deze kosten al direct bij het vergelijken van brokers op te zoeken. Je wilt op een later moment immers niet voor verrassingen komen te staan!