Je zult regelmatig nieuws over cryptocurrencies voorbij zien komen. De ene keer omdat de koersen de pan uit rijzen en er weer vele ‘crypto-miljonairs’ bij komen, de andere keer omdat er een crypto exchange is gehackt of de markt volledig instort. Handelen in cryptocurrency is dan ook behoorlijk risicovol, maar ook ‘normaal’ beleggen kent risico’s natuurlijk. Juist omdat het risico hoog ligt en de koersen flink fluctueren, kunnen de rendementen bij cryptomunten enorm zijn. Mits je weet waar je mee bezig bent natuurlijk. Al is het allereerst waarschijnlijk een hele klus om te kunnen starten. Want hoe moet je nu beginnen met crypto?

Wíl je wel echt beginnen met crypto?

Als mogelijke crypto beginner is het allereerst belangrijk om jezelf af te vragen of je er überhaupt aan wilt beginnen. Dat klinkt wellicht negatief, maar er kleeft natuurlijk wel een behoorlijk risico aan. Hoewel dat enerzijds kan betekenen dat je kans hebt op flinke rendementen, kun je anderzijds een groot deel van je (of zelfs je gehele) inleg verliezen. Wanneer je overweegt om te beginnen met cryptomunten, is het dus verstandig om na te gaan of je je inleg wel kunt missen. Kun je dat geld inderdaad missen? Heb je wel een buffer achter de hand? En spreid je je risico al? Als je dergelijke vragen met “ja” kunt beantwoorden, dan kun je gerust starten met cryptocurrency.

4 stappen voor crypto beginners

1. Cryptocurrency kopen

Voordat je daadwerkelijk kunt beginnen met cryptocurrency, zul je ze moeten (kunnen) aanschaffen. Daarvoor zijn er diverse platforms, zogenaamde ‘crypto exchanges’. Zoals de naam al aangeeft, is een crypto exchange een handelsbeurs voor cryptomunten. Een voorbeeld van zo’n beurs is Bitvavo. Om te kunnen starten met cryptocurrency, dien je euro’s te storten in je wallet. Zodra je tegoed is gestort, kun je beginnen met cryptomunten kopen. Bij sommige exchanges is het overigens mogelijk om direct euro’s ‘in te wisselen’ voor cryptocurrency.

2. Cryptocurrency vinden

Je tegoed is gestort, maar wat nu? Voordat je daadwerkelijk cryptomunten gaat kopen, moet je natuurlijk weten welke. Aangezien er duizenden verschillende munten verkrijgbaar zijn, is het zeker voor crypto beginners nog niet zo makkelijk om een keuze te maken. Gelukkig biedt CoinMarketCap een zeer compleet overzicht. Niet alleen van de munten en bijbehorende koersen, maar zoals de naam al aangeeft ook van de zogeheten ‘market cap’. Dit staat voor market capitalization, wat neerkomt op de totale waarde van een bepaalde cryptocurrency. Is de koers van een munt bijvoorbeeld 5 euro en zijn er in totaal 200 munten beschikbaar, dan bedraagt de market cap dus 1000 euro. Je zou dit – redelijk kort door de bocht – kunnen vergelijken met de beurswaarde van een bedrijf. Het is dan ook niet vreemd dat men vaak naar de market cap kijkt om te bepalen in hoeverre een cryptomunt interessant is. Datzelfde geldt voor bijvoorbeeld het handelsvolume en de koersontwikkeling.

3. Cryptocurrency bewaren

Iets wat veel crypto beginners vergeten, is dat ze hun cryptocurrency veilig moeten bewaren. Dat gebeurt in zogenaamde ‘crypto wallets’ die onder te verdelen zijn in 3 verschillende soorten:

  • Online wallets
  • Software wallets
  • Hardware wallets

Zeker omdat de waarde van cryptomunten behoorlijk kan stijgen, zijn er redelijk wat partijen op uit om die munten te ‘stelen’. Een goed beveiligde wallet zorgt ervoor dat zij hier niet in slagen. Als crypto beginner zul je in eerste instantie hoogstwaarschijnlijk kiezen voor een online wallet. Om die goed te beveiligen, is het essentieel om een two factor authentication (ook wel 2FA) in te schakelen. Mocht je wachtwoord dan in verkeerde handen vallen, dan wordt je wallet alsnog afgeschermd door een tweede stap. Een stap die alleen jij kunt voltooien, bijvoorbeeld met de Google Authenticator app op je smartphone.

Hoewel een online wallet het meest instapklaar is, kan een software- of hardwarematige wallet op een gegeven moment interessanter worden. Dat zijn immers oplossingen die extra veiligheid bieden, wat wenselijk is als het om (steeds) grotere bedragen gaat. Een combinatie van verschillende soorten wallets is overigens ook altijd mogelijk!

4. Cryptocurrency verkopen

Daar waar je cryptocurrency kunt kopen, is het over het algemeen ook mogelijk ze te verkopen. Via de crypto exchanges dus. Als crypto beginner zul je je cryptomunten daar waarschijnlijk ook bewaren, waardoor het allemaal erg eenvoudig is. Mocht je een ander type wallet gebruiken, dan zal er een stap tussen zitten. Om cryptocurrency te verkopen, zul je de munten dan namelijk eerst naar een online wallet moeten sturen. Wees daarbij kritisch en ga dus voor een betrouwbaar platform als Bitvavo. Zodra de cryptomunten daar gearriveerd zijn, kun je ze verkopen of ‘inruilen’ voor andere munten. Heel gemakkelijk dus!