Heeft de beurs ook op jou een grote aantrekkingskracht? Denk je met beleggen veel geld te kunnen verdienen? Bedenk dan dat beleggen op de beurs niet zonder risico is, zeker als je geen ervaring hebt. Je krijgt bij het beleggen namelijk te maken met diverse beleggingsproducten en soms forse koersschommelingen. Om succesvol te beleggen, moet je bovendien goed op de hoogte zijn van het economische nieuws. Aandelenkoersen reageren immers op dergelijk nieuws. Wanneer je nog onvoldoende kennis hebt om (globaal) te kunnen voorspellen hoe precies, dan verlaagt dat de ‘winkansen’ over het algemeen aanzienlijk. Gelukkig is er een veilige manier om kennis en ervaring op te doen als het gaat om beleggen en de beurs. Je kunt namelijk oefenen met beleggen dankzij een demo-account bij een van de vele brokers. Een leuke bijkomstigheid is dat zo’n demo-account nog gratis is ook!

Demo-account heeft voordelen voor beginnende beleggers

Veel beginnende beleggers besluiten om eerst aan de hand van een demo-account te beleggen. Je belegt dan niet met echt geld, maar met fictief geld. Hierdoor loop je niet het risico om een deel van je geld kwijt te raken, zelfs niet als de aandelenkoersen plotseling scherp dalen. Verder zijn er natuurlijk verschillende beleggingsstrategieën die je met een demo-account stuk voor stuk kunt uittesten. Zo achterhaal je niet alleen hoe dergelijke strategieën werken, maar kun je ook ontdekken welke strategie het meeste oplevert of het beste bij je past. Je hoeft je overigens niet te beperken tot een oefenaccount bij één broker. Door bij diverse brokers een vrijblijvend demo-account aan te maken, kom je namelijk te weten welke broker het beste bij jou past. Een mooie manier om brokers te vergelijken dus! Heb je genoeg geleerd en wil je niet meer aan de hand van een demo beleggen? Wil je écht winst gaan maken, maar ben je tegelijkertijd ook bereid om verlies te lijden? Dan kun je op de website van jouw favoriete broker over het algemeen probleemloos de overstap maken naar een echt account.

Mogelijkheden genoeg met een gratis demo-account

Met een gratis demo-account beleggen, is vrijwel altijd heel eenvoudig. De gebruiksvriendelijke software is immers ook prima te bedienen en begrijpen als je geen ervaring hebt met beleggen. Bovendien is het meestal mogelijk om niet alleen te beleggen in aandelen, maar bijvoorbeeld ook in indices, grondstoffen en buitenlandse valuta. Daarnaast zijn demo-accounts in principe overal te raadplegen. Zo kun je jouw oefenaccount openen op je pc, tablet én smartphone. Hierdoor is het mogelijk om op elk tijdstip en vanuit iedere locatie te beleggen binnen het demo.

Bij welke broker een demo-account aanmaken?

Zoals aangegeven bieden veel brokers op hun website een gratis demo-account aan. Dat doen ze natuurlijk niet voor niets. Deze brokers hopen namelijk dat hun platform zo goed bevalt dat je besluit om een echt account te openen. Maar bij welke broker ga je via het demo beleggen? Het is aan te raden om dat bij meerdere brokers te doen. Dan heb je immers vergelijkingsmateriaal en kun je uiteindelijk dus een goed onderbouwde keuze maken. Tijdens je zoektocht zul je al snel terechtkomen op websites van onder andere Optie24, eToro en Plus500, maar daarnaast zijn er nog vele andere brokers die een demo-account aanbieden. Besef overigens wel dat 80% van de retailbeleggers geld verliest met CFD’s. Vergeet ten slotte ook zeker niet naar ervaringen van anderen te kijken voordat je jezelf registreert.

Eenvoudig leren beleggen met een demo-account

Het openen van een demo-account is erg gemakkelijk. Vaak hoef je namelijk enkel je naam, e-mailadres en wachtwoord in te vullen, waarna je direct kunt beginnen met handelen. Het bijgeschreven startkapitaal is uiteraard fictief, maar de functies van een demo-account zijn wel hetzelfde als die van een echt account. Je kunt dus precies zien welk rendement je behaald zou hebben als je had belegd met echt geld. Een demo-account biedt dan ook de mogelijkheid om geheel risicoloos de fijne kneepjes van het beleggen te leren. Niet alleen kun je zelf ontdekken hoe koersen reageren op beursnieuws, maar ook leer je de juiste beleggingsproducten te kiezen. Ga je bijvoorbeeld beleggen in grondstoffen, investeer je liever in valuta of ga je toch fondsbeleggen?

Vergroot je leercurve dankzij een ‘beleggingsdagboek’

Van je fouten kun je leren. Daarom is het slim om in een dagboek bij te houden welke beleggingen je wanneer hebt gekocht. Vervolgens analyseer je zowel de goede als de slechte beslissingen die je hebt genomen. Welke beslissing leverde bijvoorbeeld een aanzienlijke koerswinst op? Welke beslissing pakte juist wat minder positief uit? Probeer tevens te achterhalen hoe dat kwam. Op die manier kom je namelijk te weten wat wel of niet werkt op de beurs. En dat is waardevolle kennis voor wanneer je gaat beleggen met echt geld.

Van demo-account naar beleggen met een écht account

Waarschijnlijk besluit je niet voor niets om eerst met een demo-account te beleggen. Je zult dat account bijvoorbeeld gebruiken om kennis te maken met handelen op de beurs of om te oefenen met bepaalde beleggingsstrategieën. Heb je na enkele maanden het idee dat je klaar bent voor ‘het ech