Beleggen in aandelen is tegenwoordig heel eenvoudig. Je kunt met je laptop of met een app op je smartphone binnen enkele ogenblikken online aandelen kopen. Zomaar beginnen met beleggen in ‘echte’ aandelen is echter niet per se verstandig. Weet jij bijvoorbeeld met welke beleggingen je winst kunt maken? Weet jij wel waar je precies op moet letten? Het antwoord is wellicht ontkennend. Beleggen is niet zonder risico, want je kunt als belegger een deel van je inleg of zelfs je gehele inleg verliezen. Om die reden kunnen beginnende beleggers beter eerst oefenen met beleggen. En dat kan nog ook! Er zijn namelijk apps en (online) programma’s die het mogelijk maken om geheel gratis fictief te beleggen. Niet alleen ideaal om te oefenen op de beurs, maar ook om kennis te maken met de software van verschillende brokers.

Gratis oefenen op de beurs

Je hoeft dus niet direct te beginnen met beleggen in échte aandelen. Er zijn immers diverse websites waar je kunt oefenen met beleggen. Dergelijke sites of apps bieden de mogelijkheid om een simulatoraccount aan te maken waarop je een fictief geldbedrag van bijvoorbeeld 20.000 euro tot je beschikking krijgt. Met dit bedrag kun je vervolgens oefenen op de beurs. Hoewel het startkapitaal fictief is, zijn de koersen van de aandelen wel echt. Op die manier kun je dus zeer realistisch het beleggen uitproberen en doe je bovendien geheel risicoloos ervaring op. Je komt zo onder andere te weten waar je als beginnend belegger op moet letten, hoe je slim kunt beleggen en welke beleggingen waarschijnlijk de hoogste winst opleveren. Wordt je kapitaal onverhoopt in één klap gehalveerd door een beginnersfout? Geen enkel probleem, want het blijft natuurlijk bij fictief beleggen in deze demoversies. Omdat je met fictief geld belegt, loop je dus geen risico om (een deel van) je échte vermogen te verliezen.

Beleggen uitproberen met een oefenaccount

Diverse brokers bieden een beleggingsprogramma aan waarmee je binnen 5 minuten kunt starten met het handelen. Veel van die programma’s hebben tevens de mogelijkheid om eerst gratis te oefenen met beleggen. In deze zogenaamde demomodus kun je met fictief geld beleggen in echte aandelen. Het belangrijkste voordeel daarvan is in het voorgaande al aan de orde gekomen. Met een oefenaccount beleggen is bovendien een mooie gelegenheid om brokers te vergelijken qua software. Zodra je besluit om echt te gaan beleggen, dan wil je immers werken met kwalitatieve, gebruiksvriendelijke software. Bekijk daarom zeker de website van verschillende brokers om na te gaan of zij een demo-account aanbieden. Bij brokers als Plus500, Markets.com en eToro ben je daarvoor aan het juiste adres, maar zo zijn er natuurlijk nog meer voorbeelden te vinden. Bedenk hierbij overigens wel dat 80% van de retailbeleggers geld verliest met CFD’s.

Beleggen oefenen met een fictief beursspel

Overweeg je om te beginnen met beleggen? Dan wil je waarschijnlijk, net als veel andere particuliere beleggers, het liefst eerst oefenen op de beurs. Dat kan gelukkig helemaal gratis met een fictief beursspel. Let bij het kiezen van een dergelijk spel echter wel goed op. De kwaliteit van online beursspelen laat namelijk vaak te wensen over. Zo kan een fictief beursspel traag en onoverzichtelijk zijn, maar bovendien werken niet eens alle spelen met echte aandelen. Bij sommige beursspelen die wel met echte aandelen werken, worden de actuele beurskoersen dan weer te traag geüpdatet. Ook kan lang niet altijd in alle beleggingsproducten worden gehandeld. Een gemiddeld fictief beursspel is daardoor dus niet zo waarheidsgetrouw. Als de echte situatie nauwkeurig of zelfs perfect wordt nagebootst, kun je echter wel het meeste leren. Ga daarom op zoek naar een beursspel met echte bedrijven en actuele koersen van echte aandelen.

Proberen te beleggen met het RTL Z beursspel

Het RTL Z Beursspel is een goede mogelijkheid om te oefenen met beleggen. Een groot voordeel is dat je prestaties binnen dit platform overzichtelijk worden gevisualiseerd. Zo worden je portefeuille, rendement en transacties realtime weergegeven in het dashboard. Datzelfde geldt overigens voor de marktinformatie. Hiermee wordt de werkelijkheid zeer realistisch nagebootst, waardoor je erg effectief kunt oefenen op de beurs. Een leuke bijkomstigheid is dat je prestaties bovendien vergeleken worden met die van andere deelnemers. Er worden zelfs verschillen