Je hoort het de laatste tijd steeds vaker: moet ik nu geld sparen of beleggen? Het zijn overigens niet eens alleen professionals die zich met deze vraag bezighouden. Honderdduizenden consumenten twijfelen op dit moment namelijk of zij niet moeten gaan switchen van sparen naar beleggen. Die gedachte lijkt in eerste instantie logisch. Sparen levert immers weinig tot niets op en dat zal nog wel even zo blijven. Als je niet wilt dat je spaargeld minder waard wordt door een combinatie van lage spaarrentes, inflatie en vermogensrendementsheffing, dan is beleggen vaak simpelweg de enige andere optie. Beleggen is door de risico’s die het met zich meebrengt echter zo’n beetje het tegenovergestelde van sparen.

Keuze voor beleggen of sparen afhankelijk van spaardoel

Nederlanders zijn van oudsher heel goed in sparen. Sterker nog, als je een berg zou maken van het spaargeld van alle Nederlanders, dan zou die hoger zijn dan iedere andere ‘geldberg’ in Europa. Van alle Europese landen heeft Nederland per hoofd namelijk het meeste spaargeld uitstaan. Toch overwegen velen van ons nu om te gaan beleggen. Op zich is daar niets mis mee, maar het is dan wel verstandig om alleen te beleggen met geld dat je niet nodig hebt. Als je je spaargeld bijvoorbeeld ooit wilt gebruiken voor een andere auto of voor de studie van je kinderen, dan kun je het beter op de spaarrekening laten staan. Beleggen brengt immers te veel risico met zich mee voor dergelijke spaardoelen.

Beleg alleen met geld dat een langetermijndoel heeft

Wel of niet beleggen? Als ook jij voor dit dilemma staat, dan moet je jezelf eerst afvragen wat het doel van het geld is. Sparen of beleggen zijn namelijk twee totaal verschillende manieren van vermogen vergaren of handhaven. Bij sparen heb je de zekerheid dat je geen verlies maakt, terwijl dat bij beleggen wel mogelijk is. Als je dat risico echter durft te lopen, dan is beleggen zeker een optie. Dit zou het geval kunnen zijn als (een deel van) je vermogen geen specifiek doel heeft.

Risico’s van beleggen nooit onderschatten

Bij de vraag of je nu moet gaan beleggen of niet, dien je te beseffen dat er nog niet zo lang geleden een enorme financiële crisis is geweest. Tijdens die crisis zijn degenen die kozen voor beleggen hoogstwaarschijnlijk veel geld kwijtgeraakt. In Amerika, maar ook hier in Nederland, hadden veel mensen bijvoorbeeld een hypotheek met daarnaast een beleggingsportefeuille. Hierbij was het de bedoeling dat die pot met belegd geld uiteindelijk dusdanig gegroeid zou zijn dat de uitstaande hypothecaire lening ermee zou kunnen worden afgelost. Helaas gooide de financiële crisis roet in het eten. De mensen die uit beleggen of sparen toch hadden gekozen voor beleggen, moesten immers genoegen nemen met grote verliezen. Velen van hen kwamen zelfs met een te hoge hypotheekschuld te zitten, waardoor ze noodgedwongen hun huis moesten verlaten.

Voor pensioen beleggen of sparen?

Ook voor je pensioen speelt de hierboven beschreven afweging een rol. Aan de ene kant verlang je namelijk naar een zeker pensioen, terwijl je aan de andere kant wellicht toch wat risico kunt en wilt nemen. Het gaat namelijk om een belegging voor de lange termijn, waar weer speciale portefeuilles voor zijn samengesteld. Weet je niet zeker of je voor je pensioen wilt sparen of beleggen, dan kun je uiteraard ook kiezen voor een combinatie van beide. Per maand leg je dan simpelweg in beide mandjes een bepaald bedrag. Beleggen óf sparen wordt op die manier dus beleggen én sparen. Zo zorg je voor een solide basis met een risicovoller deel, waardoor er een mooi evenwicht kan ontstaan.