Als je interesse begint te krijgen in de aandelenmarkten, dan zul je al snel merken dat er honderden verschillende termen zijn die je soms kunnen doen duizelen. Voordat je jezelf in de diepte stort en al die begrippen over je heen laat komen, is het belangrijk dat je een goede fundering legt. Je weet dan immers waar je nu eigenlijk aan begint. Op de kapitaalmarkt komen we bijvoorbeeld niet alleen aandelen tegen, maar ook obligaties. In principe zijn dit twee totaal verschillende zaken, maar toch kunnen ze beide deel uitmaken van je beleggingsportefeuille.
1e verschil obligatie en aandeel: zekerheid
Het verschil tussen aandelen en obligaties is dat aandelen onzeker zijn als het gaat om de waarde, het rendement en de opbrengst, terwijl obligaties juist veel zekerheid bieden. Om die reden kunnen ze een beleggingsportefeuille als het ware in evenwicht houden. Een portefeuille die is samengesteld uit een serie van verschillende aandelen en obligaties kan namelijk in zowel economisch goede als economisch slechte tijden winst maken. Dat komt doordat obligaties zelfs in economisch slechte tijden – waarin een aandeel vaak minder waard wordt en/of er geen dividenduitkering plaatsvindt – wél rente uitkeren. Dankzij de juiste samenstelling van aandelen en obligaties kan er op die manier evenwicht ontstaan in een beleggingsportefeuille, zelfs als het slechter gaat met de economie.
2e verschil tussen obligatie en aandeel: garantie
Aandeel kent geen garantie
Een aandeel vertegenwoordigt in grote mate de conditie van het bovenliggende bedrijf. Als die onderneming minder presteert, heeft dat invloed op de waarde van het onderliggende aandeel en het eventuele dividend. Een aandeel geeft dus nooit enige garantie. Je kunt zelfs je investering in het aandeel kwijtraken als het bovenliggende bedrijf failliet gaat, zoals dat tijdens de financiële crisis gebeurde met onder meer Fortis en General Motors. De bezitters van aandelen van deze ondernemingen moesten enorme verliezen incasseren, omdat de aandelen niets meer waard bleken te zijn.
Obligatie geeft garantie op uitkeringen
Een obligatie is een verplichting vanuit de uitgever van de obligatie. Obligaties worden uitgegeven door overheden van landen en ondernemingen die geld uit de markt willen halen. Landen die economisch sterk staan zoals, Nederland en Duitsland, hebben obligaties uitstaan die jaarlijks een vaste rente uitkeren. Deze obligaties hebben looptijden die variëren van 5 tot soms wel 20 jaar. Je ontvangt dan ieder jaar bijvoorbeeld 4% rente op je investering in de obligatie, ongeacht de conditie van de economie op dat moment. Landen die het minder goed doen op het economische vlak – waarvan Griekenland een goed voorbeeld is – hebben ook obligaties uitstaan. Het is echter onzeker of dergelijke landen daadwerkelijk woord kunnen houden. Daarom zijn die obligaties, ondanks de hoge rente, over het algemeen minder in trek.