Beleggen is al tijdenlang populair. Ook vandaag de dag heeft het nog niets ingeleverd aan populariteit. Alleen in Nederland al zijn er miljoenen mensen die hun geld ergens in beleggen en op die manier flink wat winst hopen te maken. Dat kan natuurlijk op heel veel verschillende manieren. Natuurlijk zijn er ook mensen die niet beleggen, omdat ze denken dat het meer nadelen dan voordelen heeft. Toch zijn er aardig wat voordelen op te noemen die verklaren waarom mensen beleggen. Wij hebben de belangrijkste voordelen van beleggen voor je verzameld en sommen ze hieronder op.

Kans op meer rendement

Dit is ongetwijfeld direct het allergrootste voordeel van beleggen. Immers, waarom beleggen mensen? Hoe je het ook wendt of keert, dat zullen ze doen om meer rendement te behalen dan op een spaarrekening. Hoewel dat mogelijk is, is het belangrijk om te beseffen dat het geen eenvoudige manier is waarbij het geld voor het oprapen ligt. Wanneer je er goed in wordt en af en toe misschien een klein beetje geluk hebt, kan het interessanter zijn dan je spaarrekening. Er zijn immers genoeg investeerders die door beleggen rijk zijn geworden, al zijn dat vaak de uitzonderingen. Vergeet daarom niet dat je ook geld kunt verliezen met beleggen. Risicoloos zal het namelijk nooit zijn, maar neem zeker geen ongeoorloofde risico’s bij het beleggen.

Het is ontzettend leuk

De wereld van beleggen is gigantisch groot. Je kunt jezelf er dan ook volledig in onderdompelen. Daarbij geldt vaak wel dat het leuker wordt naarmate je het vaker doet. In het begin lijkt het misschien een nogal onoverzichtelijke wereld met ontzettend veel tegenstrijdige beleggingstips en -adviezen en met een gigantische verzameling van mogelijkheden om uit te kiezen. Echter, hoe langer je hierin meedraait, hoe meer je jezelf er thuis voelt en hoe beter je in staat bent om de juiste keuzes te maken. Daardoor wordt het op een gegeven moment een soort sport om zo veel mogelijk winst te maken. Het is niet voor niets een hobby geworden van vele mensen die in eerste instantie bijvoorbeeld enkel belegden uit nieuwsgierigheid. En wie weet kun je – net als sommigen van hen – uiteindelijk zelfs van deze hobby je beroep maken.

Je kunt het samen doen

De leukste hobby’s zijn natuurlijk de hobby’s die je samen met anderen kunt doen. Gelukkig is dat bij beleggen zeker mogelijk, nóg een reden waarom mensen beleggen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om het samen met je partner of een familielid of vriend(in) te doen. Samen is het altijd leuker, spannender en misschien zelfs winstgevender. Je hoeft bijvoorbeeld niet allebei in hetzelfde fonds te beleggen, maar kunt er ook voor kiezen om juist in verschillende aandelen te beleggen. Spreid op die manier de kansen en deel vervolgens de winsten. Maak overigens wel altijd duidelijke afspraken, zodat er achteraf geen ruzie komt. Beleg bovendien alleen samen als je weet dat je elkaar voor de volle 100% kunt vertrouwen!

Er zijn zelfs beleggingsclubs

Bij sporten als voetbal en volleybal zijn er verenigingen waar je lid van kunt worden. Het is immers altijd leuker om je passie of hobby te delen met anderen. Dat kan bij beleggen ook. In vrijwel iedere plaats is namelijk wel een beleggingsclub te vinden. Je kijkt samen naar de mogelijkheden die zich voordoen of je verdiept je als vereniging in de vele tips en tricks omtrent beleggen. Bij de meeste clubs wordt er ook een soort van competitie gehouden waarin de leden jaarlijks strijden om de titel ‘Beste belegger van het jaar’. Er zijn zelfs clubs waar het mogelijk is om fictief te beleggen. Je doet in principe dus puur mee voor de competitie, zónder dat je daadwerkelijk geld belegt. Een mooie manier om te leren beleggen en tegelijkertijd te kijken of je het al een beetje onder de knie hebt. Ideaal dus!

Je beschikt altijd over je eigen geld

Nog een groot voordeel van beleggen is dat je te allen tijde zeggenschap hebt over je eigen geld. Bij sparen staat je geld bijvoorbeeld vaak voor een bepaalde periode vast. Je kunt er dan niet (boetevrij) bij, ook niet wanneer je het geld eigenlijk toch echt nodig hebt. Wanneer je gaat beleggen, bepaal je echter zelf wanneer je je beleggingsproducten verkoopt. Je kunt die dus op ieder moment verkopen om zo direct de beschikking te krijgen over je eigen geld. Dat is natuurlijk een heel veilig gevoel, aangezien het altijd voor kan komen dat je het geld ineens op zeer korte termijn ergens voor nodig hebt.