Het is mogelijk dat een onderneming besluit om dividend uit te keren aan haar aandeelhouders. Dit kun je zien als een beloning voor hun vertrouwen in het bedrijf. Vervolgens kan een aandeelhouder zijn of haar dividendrendement berekenen. Dit dividendrendement geeft aan wat – op basis van het uitgekeerde dividend – het rendement op een aandeel is. Maar hoe wordt het dividendrendement berekend? Waar kan het mee vergeleken worden? En wat kun je er precies mee?

Eenvoudig het dividendrendement berekenen

Om het dividendrendement te weten te komen, neem je het uitgekeerde dividend en deel dit door de koers van het aandeel. De uitkomst vermenigvuldig je met 100, en je hebt het percentage dat het dividendrendement aangeeft. Met dit percentage kun je eenvoudig calculeren wat het rendement op je belegbaar vermogen is. Of wat dat rendement zou kunnen zijn. Je kunt immers ook vooruit kijken door de gegevens van een bedrijf te gebruiken die je nu al hebt. Sommige ondernemingen keren bijvoorbeeld elk jaar een vast bedrag aan dividend uit. Met die informatie kun je dus snel en gemakkelijk het dividendrendement op bepaalde aandelen voorspellen.

Dividendrendement aandelen vaak hoger dan spaarrente

Het antwoord op de zeer lage rentes op spaarrekeningen is in sommige gevallen het dividendrendement op aandelen. Als je momenteel een spaarrekening hebt, dan zul je vast gemerkt hebben dat je spaargeld het afgelopen jaar niet veel gegroeid is. Sterker nog, het is zo dat je met de huidige gemiddelde spaarrente zelfs geld inlevert. De fiscus gaat er namelijk van uit dat je geld in ieder geval 4% rente oplevert. Omdat je hierover 30% belasting dient te betalen, wordt er dus 1,2% rendementsheffing in rekening gebracht. Met een rente van zo’n 0,5% wordt je spaargeld op die manier juist minder waard. Daarom betreden steeds meer mensen de beurs en hopen zij op een aantrekkelijk dividendrendement.

Rekening houden met dividendrendement

Bij het samenstellen van je beleggingsportefeuille is het verstandig om het toekomstige dividendrendement in kaart te brengen. Vooral voor grote bedrijven in een volwassen markt die een stabiel dividend uitkeren, is dit de moeite waard. Je kunt dan voor jezelf namelijk een reële calculatie maken van het rendement op de uitstaande belegging. Houd bij het samenstellen bijvoorbeeld wel rekening met ondernemingen die een zogeheten overnamestrategie hebben. In de huidige economie zien we namelijk dat binnen diverse sectoren vaker grote fusies of overnames plaatsvinden waar enorme geldsommen mee gemoeid zijn. De waarde van de aandelen van deze ondernemingen kan in bepaalde gevallen weliswaar stijgen, maar door de overnamekosten blijven dividenduitkeringen vaak uit. Er is in zulke gevallen dus sprake van een laag dividendrendement.