Duurzaam beleggen is populair. Dat heeft verschillende redenen. Zo zijn duurzame fondsen geschikt om spreiding aan te brengen in je beleggingsportefeuille, maar er zijn ook genoeg beleggers bewust bezig met het ethische aspect. Wat de achterliggende reden ook is, in de meeste gevallen kiest men voor een duurzaam beleggingsfonds. De meeste banken en vermogensbeheerders bieden tegenwoordig dan ook minstens één duurzaam fonds aan. Maar wat houdt dat precies in en wat zijn nu eigenlijk de beste duurzame beleggingsfondsen?

Belangrijke kenmerken van duurzame fondsen

Door gericht duurzaam te beleggen, kun je voorkomen dat je geld terechtkomt bij bedrijven die niet voldoen aan bepaalde ethische normen. Deze normen worden ook wel criteria genoemd en in de financiële wereld vaak samengevat binnen de term ESG. Om te bepalen welke criteria voor jou belangrijk zijn, lichten we ze allereerst even toe. Daardoor zal het een stuk eenvoudiger worden om uiteindelijk een duurzaam beleggingsfonds te kiezen.

E: Environmental

De ‘E’ uit ESG staat voor ‘Environmental’, oftewel het milieu. Wil je specifiek groen beleggen, dan spelen de criteria binnen deze ‘E’ dus de belangrijkste rol in je keuzeproces. Hierbinnen vallen namelijk onderdelen als waterverbruik, afvalverwerking en klimaatverandering.

S: Social

Met de ‘S’ doelt men op ‘Social’, en daarmee dus op de maatschappij. Wanneer je met name de maatschappelijke aspecten belangrijk vindt, kun je dus letten op deze criteria. Hoe zijn bijvoorbeeld de arbeidsomstandigheden? En wat is het privacy beleid van een bedrijf?

G: Governance

De derde letter uit ESG staat voor ‘Governance’. Hiermee wordt dus gedoeld op het bestuur van de organisatie. Dat is natuurlijk een vrij breed criterium. Denk daarbij aan diversiteit binnen het bestuur zelf, maar ook aan accountancystandaarden of het beleid rondom beloningen.

5 beste duurzame beleggingsfondsen van 2020

Nu je weet welke criteria een fonds duurzaam kunnen maken, ben je beter in staat om zelf duurzame beleggingsfondsen te vergelijken. Althans, op basis van de ESG-criteria. Er zullen echter meer factoren een rol spelen. Belangrijke voorbeelden daarvan zijn het rendement en de kosten. IEX Gouden Stier helpt je bij de complete vergelijking. Ieder jaar geeft de Beste Keuze immers aan welke duurzame beleggingsfondsen de beste prijs-kwaliteitverhouding kennen. In 2020 kwam IEX tot de onderstaande 5 duurzame fondsen.

NN Duurzaam Aandelen Fonds

Het mooie van dit duurzame fonds is dat het, zelfs als we geen rekening houden met het duurzame aspect, bij de allerbeste beleggingsfondsen hoort. Niet gek, want het gemiddelde rendement over de afgelopen 3 jaar bedraagt maar liefst 16,67%. Daar komt bij dat dit wereldwijde aandelenfonds nog eens voordelig is ook. Een uitstekend financieel plaatje dus, met daarbovenop een duurzaam beleggingsbeleid en goede consistentie.

NN Green Bond

NN Green Bond is een duurzaam beleggingsfonds met zeer lage kosten. Zoals de naam al doet vermoeden, is het een obligatiefonds. Van alle duurzame obligatiefondsen scoort dit fonds niet alleen het beste voor wat betreft het kostenplaatje, maar ook op het gebied van consistentie en vermogensbehoud. Overigens is het gemiddelde rendement over de afgelopen 3 jaren 3,77%, wat relatief hoog is voor een duurzaam beleggingsfonds.

Pictet-Water

Dit duurzame fonds is een echte ‘klassieker’. Het is namelijk een zogeheten themafonds. In dit geval betekent dat een beleggingsportefeuille met een duidelijke focus op schoon drinkwater. Ondanks die zeer specifieke focus, slaagt het duurzame beleggingsfonds erin om jaar na jaar goede resultaten te boeken. Denk hierbij aan een gemiddeld rendement van 10,05% over de laatste 3 jaar, maar ook aan andere factoren zoals de consistentie.

Robeco Sustainable European Stars Equities

Dit duurzame fonds belegt specifiek in Europese aandelen mét duurzaamheidsfilter. Het rendement lag in de afgelopen 3 jaar gemiddeld op 2,62%. Hoewel de rendementen niet zo hoog liggen, scoort het duurzame beleggingsfonds wel goed op andere factoren. Niet alleen op de mate van duurzaamheid, maar bijvoorbeeld ook op vermogensbehoud en consistentie. Voor de duurzame belegger zijn dergelijke zaken vanzelfsprekend juist belangrijk, dus vandaar dat dit beleggingsfonds toch tot de 5 beste duurzame fondsen behoort.

Triodos Fair Share Fund

Met dit duurzame beleggingsfonds beleg je in microfinancieringen. Daarmee bied je ondernemende mensen in ontwikkelingslanden kansen, aangezien zij in staat worden gesteld een nieuw bedrijf te starten of hun bestaande bedrijf te laten groeien. Triodos heeft hier ruim 15 jaar ervaring mee, waardoor de bank er goed in slaagt om impact te maken. Bovendien is het rendement over de afgelopen 3 jaar – op het moment van schrijven – gemiddeld 1,01% per jaar. Geen heel hoog rendement, maar wel stabiel en het risico van dit duurzame fonds is nog vrij klein ook. De lopende kosten liggen met 2,45% hoog, maar het beheer van een dergelijk duurzaam beleggingsfonds is natuurlijk behoorlijk kostbaar en arbeidsintensief.

Duurzame beleggingsfondsen vergelijken en kiezen maar

Bij het samenstellen van de bovenstaande top 5 is rekening gehouden met diversiteit. Voor elk wat wils dus. Oftewel, dat betekent niet dat deze duurzame beleggingsfondsen ook daadwerkelijk bij jou passen. Ben je bijvoorbeeld geen voorstander van microkredieten, dan valt het laatste beleggingsfonds automatisch af. Gaat je voorkeur niet uit naar obligaties? Kies dan niet voor het tweede fonds. Het is dus erg belangrijk om deze duurzame beleggingsfondsen te vergelijken op hun inhoud en verder te kijken dan alleen de cijfers. Succes met kiezen!